BP Bloggen

Av Brynäsare, för Brynäsare...

Det är dags att sluta vara nöjda!

Nu har det gått några dagar sedan det mindre roliga uttåget ur slutspelet för vårt kära Brynäslag. Alla de förklaringar om hur nöjd vi till slut är med säsongen har så smått börjat klinga av och jag känner att det är dags att helt avsluta detta resonemang. Det här med att ”vi får vara nöjda, trots allt”, ”med alla dessa skador får vi vara glada att vi tog oss till slutspel”, eller den värsta ”det kunde ha varit vi som spelade kval”. Jag ogillar alla av dessa resonemang, för de går alla, i grunden ut på att hitta bortförklaringar till att vi inte är med och slåss om guldet. För det var väl ändå målet med säsongen? Eller? Nja, det var det nog inte. Det var väl förvisso så, att det som blivit en tråkig klyscha, att tippa sig själv som segrare i upptakten innan seriestart, var den enda antydan på att säsongens mål var att vinna guld. Målsättningen låg väl i en annan klyscha, ”vi siktar på slutspel, sen kan allt hända”. Det där ”allt hända”, betyder sällan något annat än tidigt uttåg (läs 0-4 i kvartsfinaler).

Sedan den där rätt traumatiska kvällen i Västerås, som till slut hade en lycklig utgång, har resultatet varit enligt följande:

08/09: 7:a och utslagna i kvartsfinal av Färjestad med 0-4

09/10 6:a och utslagna i kvartsfinal av Djurgården med 1-4

10/11: 7:a och utslagna i kvartsfinal av Färjestad med 1-4

11/12: 4:a och GULD!

12/13: 8:a och utslagna i kvartsfinal av Skellefteå med 0-4

13/14: 4:a och utslagna i kvartsfinal av Färjestad med 1-4

14/15: 10:a och utslagna i kvartsfinal av Skellefteå med 0-4

Mönstret är ju rätt så tydligt, börjar vi dessutom titta på hur reaktionerna ha varit efter avslutad säsong. Så har det varit lite åt hållet: ”Vi pressade ju mästarna spelmässigt i alla fall”, ”Med tanke på alla skador, så gjorde vi det bra” osv osv. Allt detta är bara dåliga bortförklaringar, vi var inte i närheten att vinna guld. Så länge det finns bortförklaringar, är det svårt att vinna. 

Vad var då skillnaden 11/12? Tommy Jonsson sa, nästan lite kaxigt, att Brynäs skulle ta guldet. Och han fick ju rätt dessutom. En kommentar som återkommer ofta från de inblandade efter guldsäsongen är, ”Vi bestämde oss för att vi skulle ta guld, och alla var med på det”. Är det så lätt då? Bara att bestämma sig och sen blir det guld? Ja, egentligen är det inte så mycket svårare. Det gäller att skapa en vinnande känsla, att få alla på samma spår och få alla att TRO. Det lyckades Brynäs med, med råge säsongen 11/12. Men har sen dess inte varit i närheten av det, och inte heller säsongerna innan det. Visst var det ett fantastiskt lag, med Silfverberg i spetsen. Men det var inget dream team i den bemärkelsen. Det var däremot ett gäng killar som BESTÄMDE sig, och följde den planen. Det fanns naturligtvis skador även denna säsong, Dackell och Lauritzen t ex. Dessa var dessutom i otrolig form just då. Men det störde inte, det F-I-C-K inte störa. Det laget skulle vinna guld, oavsett hinder eller motgångar. Nu är jag inte helt insatt, men jag tror det här med att de hade bestämt sig inte begränsades till laget och dess ledare. Utan hela kansliet, personal i arenan, hela föreningen med andra ord, hade samma känsla. Vi SKA ha guld i år. 

Var vill jag då komma med detta? Jo, det gäller att ha en plan, en färdväg att hålla sig till redan INNAN säsongen drar igång. Då spelar det ingen roll, om skador eller andra motgångar dyker upp under resans gång. Det är GULD som gäller och det är verkligen detta som skall förmedlas, varenda dum fråga som journalister snickrar ihop skall besvaras med självförtroende och utstråla självklarhet när svaret är ”Vi SKA vinna guldet”. 

Så var det 11/12.

Jag vill se den där planen ta form och förmedlas, från klubbdirektör till sportchef till tränarstab till spelare och så vidare. Det skall inte råda något tvivel, varken internt eller externt.

Nu är jag inte så naiv att jag tror att allt ordnar sig, bara man bestämmer sig. Det är inte det jag menar. Det gäller att ha en plan, den börjar med den nye sportchefen. Och här finns det en stor utmaning för honom, jag kan säga att mitt förtroende för Stefan Bengtzen är långt ifrån på topp just nu. Att såga Sundlövs lagbygge, inte en utan flera gånger vid olika skeden av säsongen, att skratta bort en fråga om guldmålsättning kommande säsong och uppträda som om det inte finns tillstymmelse till plan för nästa steg, är långt ifrån ok i mina ögon. Det är med honom det hela börjar, och han har ju uppenbarligen nån tanke för kommande säsong, eftersom han förlängt med Bulan. Vilka är kraven på Berglund? Vad har han begärt för egenskaper på lagbygget för att de kraven ska kunna uppfyllas? För jag utgår ifrån att det här frågorna har dryftats? Jag begär inte full insyn, men jag vill ha betryggande svar om att det är tankar bakom varje beslut. Inte ” Men vad jag kommer att förändra får vi se”. Oavsett om det är så det verkligen är, eller nåt han bara säger vill jag aldrig mer höra sånt.

Nä, det är dags att sluta vara nöjd. Det är dags att vinna till varje pris, att fokusera på att vinna guldet, inte att komma till slutspel. Det är dags att fråga sig vad i helvete ska vi göra för att minimera skadorna? Inte vara nöjd att säsongen gick så bra, trots skador. Det är dags att kriga om guldet, det är dags att sluta vara nöjd.

 
Betygsätt blogginlägg:
11
0 Kommentarer

Det är komplicerat...

Det är väl få saker i livet som inte är komplicerade, egentligen. Det skulle väl vara sport då, placera en gummitrissa i en målbur fler gånger än motståndaren och du vinner, typ. Högst okomplicerat, eller hur? Sen höjer väl nån rösten med harklande ton och nämner hybrid-icing, eller godkännande av spark-mål. Men det bortser vi ifrån just nu, sport är okomplicerat i sin grundidé oavsett om det gäller hockey, fotboll eller curling, eller vilken sport som helst för den delen. Det koras en vinnare till slut, vägen dit kan vara snirklig men till slut hamnar vi i den där ABBA-låten, vare sig vi vill eller inte.

Varför tjatar jag nu om detta? Jo, det är nämligen så att det finns en extremt komplicerad sida av sporten, och det är när det ska blandas in känslor och förhållandet mellan lag/klubb/förening/utövare och den självutnämnde supportern. 

Vi supportrar finns i alla former och skepnader och vi visar olika ansikten beroende på vår personlighet och allra mest hur det går för den/det vi supportar. I medgång är det mer eller mindre ett rätt så unisont beteende, från den lite tysta nöjdheten till den där glatt entusiastiske analytikern. Här finns det tid för analys över detaljer, som kanske kan gränsa till det onödiga. Men med det lugn som framgång skapar finns det tid och utrymme för detta. 

Diskussioner som förs i denna fas av supporterskapet är ofta givande, men i slutändan rätt så intetsägande och nästan tröttsamma för det råder lite väl mycket konsensus för min smak. Det intressanta uppstår i stället på den andra sidan av pendeln, där Brynäs befinner sig nu. Det läget som flertalet lösnummer/klick-hungrande media brukar benämna som ”kris”. Här träder ett mångt mycket mer diversifierat beteende fram. Eller egentligen är det nog rätt unisont med, bara det att jag har lite svårt för det hela och förhåller mig på ett helt annat sätt än de flesta.

Sociala medier svämmar just nu över med ”AVGÅ”, ”AGERA”, ”LALLANDE IDIOTER”, ”NI VISAR INGET HJÄRTA”, ”NI PISSAR PÅ OSS SUPPORTRAR” osv. Ni känner ju självklart igen de olika, mer eller mindre infama uttrycken och påståendena. Jag har full, eller nja, jag har viss förståelse för frustrationen. Föreningen i våra hjärtan befinner sig i ett prekärt läge och det gör ont i våra supporterhjärtan utav bara h**e. Det jag däremot har mycket svårt för de som låter sig helt tas över av frustrationen och lämnar all form av rationellt tänkande där hädan. Människor som på fullaste allvar tar ett felpass som en personlig förolämpning. Supportrar som själva valt att supporta en förening, ställer helt plötsligt (orimliga?) krav på just denna förening och har i samma andetag mage att påstå huruvida personer inom lag och förening gör sitt bästa för föreningen. Detta utan att (oftast) inte ha den minsta inblicken i det dagliga arbetet, eller viljan att prestera hos en individ. Det finns till och med supportrar som på fullaste allvar kräver att laget skall visa hjärta, och i nästa stund kan lämna matchen ”för de är så jävla värdelösa”. Det uppstår någon form av omvänd, villkorslös kärlek, ”ni ska banne mig älska mig för mitt val att vara supporter till er”. Vilket i mina ögon ter sig mycket märkligt.

Många misstar mitt resonemang runt detta med att det inte är ok att vara kritisk. Många VILL nog dessutom tolka det så, för det är ju skönt att ha något att skylla på. Det är ju inte lika enkelt att ha ett längre resonemang som underbygger sin kritik. Skrika ”AVGÅ” är lite som att slå med det där platta träet i brännbollen, du får ut bollen men det lär inte bli något frivarv. Dessutom är konceptet med att kräva en person med (troligtvis stor) vinnarskalle att självmant avgå, lite självmål. 

Men nej, jag tycker man ska vara mycket kritiskt granskande gentemot någonting som engagerar dig så pass mycket. Däremot, kritiken är endast intressant när den är befogad och dessutom aktuell. Den där bittra, långsinta kritiken som grundar sig i ett felbeslut från tidigt 2000-tal eller vad det nu kan vara, är inte direkt klädsam. Och definitivt inte konstruktiv. 

Ett problem som uppstår när det kommer kritik utifrån, särskilt i utsatta lägen, är att föreningen sätter sig i en försvarsställning som kan te sig åt det naiva hållet. Utifrån upplevs detta som att all kritik är obefogad, och föreningen lyssnar inte på någon utomstående röst. Oavsett om kritiken är konstruktiv eller ej. Här kan klyftan mellan supportrar och förening växa sig avgrundsdjup på bara några omgångar, och vara mycket svår att reparera. Den där långsinta kritiken uppstår ofta i detta läge. Det är viktigt här att föreningen försöker hitta ett sätt att sänka garden, samtidigt som de inte tar vilken skit som helst. Kommunikation är såklart lösningen, som i alla förhållanden.

Det jag även har svårt för, är ”kritik” (läs burop) under pågående match. Återigen förståeligt med att få utlopp för sin frustration, men jag är tveksam till vad det skulle få för resultat just då. Det är ju så att de spelare/ledare som representerar laget under aktuell match, är de enda som kan vinna just denna match. Då är det nog lämpligare att heja lite extra på läktaren för att uppnå en förändring till det bättre. 

I det här läget uppstår samtidigt en annan diskussion, den om vem som är den meste supportern. Det är prat om den som offrar mest pengar, mest fritid, mest kärlek eller vad det nu kan vara. Som om supporterskap, eller för den delen kärlek, skulle vara någonting mätbart. Dessutom har ju de senaste åren av influenser från diverse fotbollsklubbar gjort att det hela ställts lite på sin spets. Det finns helt plötsligt vissa regler att hålla sig till om man ska vara en hängiven, äkta, supporter. Jag ser inte ner på de som lever enligt detta codex, men jag ser problem med att definiera supporterskap utgående ifrån någon annan än just dig själv.

Men om vi nu ska gå in på elefanten i rummet, sparka tränare eller ej. I det här fallet är det ju inte så svårt, jag tycker inte att Tommy Jonsson kan vara kvar som tränare. Detta bygger på en längre analys än de senaste tiotalet matcherna, eller ens hela denna säsong. Den sträcker sig nästan längre bort än Silfverbergs projektil i krysset 2012. Så fort Brynäs har hamnat i lite trångmål, under Tommys ledning, har det, vad jag minns, varit trögt att återkomma i de vägvinnande hjulspåren igen. Svackor har varit djupa men oftast återföljts av toppar. I min, högst lekmannamässiga, analys beror detta på att Tommy saknar den där riktigt finkänsliga fingertoppskänslan som skiljer dugliga tränare från riktigt bra tränare. Men att vara så förmäten, att tro att han inte agerar på absolut alla sätt han kan för att vända på det hela, skulle jag aldrig tänka mig att bli. 

Men vilja är inte samma sak som förmåga, även om det tydligen är lätt att blanda ihop dessa. Så i en ideal värld så är tränarbyte rätt. Men fortfarande så är det ju en väldigt slumpartad åtgärd, det gäller ju för det första att hitta en ersättare. Hockeytränarsverige är dessutom ett riktigt litet land, så det är väl begränsat med utbud. Sen om det nu går att hitta en lämplig tränare, så är det ju en viss uppförsbacke med en spelartrupp som just nu tangerar botten på den kollektiva formkurvan. Dessutom skall vändningen ske på rätt så litet antal matcher. Så i verkligheten är det kanske inte helt självklart med ett tränarbyte, även om det kanske är just det som behövs.

Jag kan dock tänka mig att en riktigt rutinerad spelare, en back, kanske kan göra större skillnad än ett eventuellt tränarbyte. Tänk Timmonen, nu har jag mer realistiska tankar än så, men just en sån typ av värvning kan faktiskt få fart på laget, och det krävs ju så ytterst lite. Mer eller mindre samma lag som spelade i kvällens match, har ju gjort riktigt bra insatser tidigare under säsongen. De har fortfarande förmågan, det krävs ”bara” lite självkänsla för att nå dit igen.

Sådär, nu fick denna förmätna, lallande ja-sägare skriva av sig lite, det lär inte hända igen på ett bra tag.

Men för att försvara det hela, varför skriver jag nu en text som mer eller mindre förminskar de känslor som både är äkta och kanske även befogade. Vi går tillbaka till det där med komplicerat. Jag har ju svårt att ta till mig det där med ”Det är ju bar ett spel”, självklart är jag medveten om det om vi sätter det hela i perspektiv. Men min smärta när det går så här pass dåligt är fortfarande verklig, oavsett om det ”bara är ett spel” eller inte. Det som gör smärtan värre är då att det finns de som, i mina ögon, som sviktar i sitt stöd. Det finns till och med de som verkar uppgivna och skiter i det hela. Stommen till en framgångsrik, elitsatsande förening är självklart supportrarna och om dessa nu börjar svikta så är det än närmre den där krisen som vissa vill benämna det hela med. Det gör ont helt enkelt, men nu har jag i alla fall fått avreagera mig.

 

 

Betygsätt blogginlägg:
7
0 Kommentarer

Sponsorträff

Jag har förmånen, via mitt företag, att få sponsra Brynäs och detta innebär i sin tur att jag blir inbjuden till diverse sponsorträffar under säsongen. Jag tänkte försöka skriva ner några rader om dessa hrä, så ni kan få lite inblick i det hela som läsare.

Senast var det en träff med Inge Hammarström, där han gick igenom hur han arbetar. Dels för Vancover, som är hans ordinarie arbetsgivare och dels för Brynäs, som han hjälper i egenskap som medlem i Brynäs rekryteringsgrupp (Anders "Masken" Carlsson och Tommy Westlund är de två övriga).

Det som jag fann mest intressant var att han berättade om att det åtminstone har rått en rätt så stor backbrist runt om i Europa de senaste säsongerna och att rekryteringsgruppen har jobbat hårt med förstärkningar till Brynäs på just den platsen, men att det inte har varit särskilt enkelt.

Sen gick han även in på NHL-konflikten, och det var befriande att höra hur en person som ändå måste räknas som djupt inblandad i NHL, kalla det vad det verkligen handlar om, girighet. För snittlönen i NHL ligger på 1,6 miljoner dollar, så ingen inom denna cirkus är särskilt underbetald. 
Han hade hört positiva tongångar kring förhandlingarna så sent som i lördags, detta från New Jerseys General Manager, som har ett mycket högt anseende där borta. Tyvär vände detta snabbt, då spelarnas representant, Don Fehr, kommit med det befängda kravet att spelarna skall ha betalt för samtliga matcher trots att en hel säsong inte kommer att spelas. Detta gjorde i sin tur att ägarna reste sig och lämnade förhandlingarna omedelbart.

Det var lite kort info om senaste sponsorträffen, jag hoppas kunna återkomma med mer info längre fram.

Betygsätt blogginlägg:
0
0 Kommentarer

Försäsongen har börjat

Ja det är väl som vanligt med försäsong. Som en god vän uttryckte sig: "Låter likadant vid försäsong hos alla fans: Vid torsk: Det är bara träningsmatch. Vid vinst: Viktigt att vinna även fast det är träningsmatch."

Jag tänker inte dra några större slutsatser efter gårdagens match, varken i positiv eller negativ bemärkelse. Det var en träningsmatch som Brynäs, tråkigt nog, förlorade. Det räcker så. Dock finns det ju lite små iakttagelser som går att göra från gårdagens batalj. Personligen har jag valt följande:

Konkurrensen på forwardssidan är knivskarp - Lauritzen och Elias Lindholm saknades igår och frågan är var de ska komma in i de fyra kedjorna någonstans. För nog finns det en hel del som slåss med dem om forwardsplatserna. Förhoppningsvis kan det sporra samtliga att verkligen nå sin bästa nivå.

Ett tuffare Brynäs? – Jag kanske inbillar mig och drar för stora växlar på gårdagens match, men nog var det ett stort antal offensiva tacklingar som delades ut under matchen? Som sagt, det kan vara en slump, men jag tror att det kan bli rätt tungt att möta årets upplaga av Brynäs, inte bara spelmässigt.

Hur står det till med målvakterna? – Blott 16-årige Jonas Johansson vaktade kassen igår. Detta trots att åtminstone enligt Brynäs Twitterkonto var sagt att Rahm skulle stå. Honken fanns inte ens med i laguppställnigen, och det finns väl inga egentliga uppgifter på vad det beror på. Nu är det ju ett bra tag innan det hela drar igång på allvar, European Trophy undantaget, så det är ju ingen större fara. Men nog skulle jag föredra om NÅGON av Brynäs två tilltänkta målvakter för den kommande säsongen stod resten av försäsongsmatcherna.

Nu ser vi fram emot nästa träningsmatch, och framförallt ET, där kanske det börjar visa sig någon form av tendenser.
Taggad i:
Betygsätt blogginlägg:
1
0 Kommentarer

Inget...

Med respekt för min familj, mina vänner, medskribenter, läsare, Brynäs IF och Svea Rikes lag, kommer jag inte att skriva nåt inlägg idag. Jag lägger bara ut en mild mening:

 

DRA ÅT HELVETE!

 

Nu ska jag leta fram nåt att slå sönder... Garaget känns i lämplig storlek.

Betygsätt blogginlägg:
4
0 Kommentarer

Bloggkalender

Vänta en minut medans vi hämtar kalendern
 

BrynäsPortalen

BrynasPortalen RT @swehockeygifs: Båda situationerna från matchen. #SHL #VLH #BIFse 🎥 C More https://t.co/ss1FqF3aGG
BrynasPortalen RT @KRLundgren: .@swehockeygifs gärna en sekvens där Växjös mål blir godkänt, och sen kan du jämföra med när Rödin genade genom målgården 3…
BrynasPortalen @TrakHockey Kanske Peter Andersson kan vara något för er 🤔
BrynasPortalen @Jocke_And Smått komiskt också hur snabbt de börjat försvara Shinnimins filmningar också 😁
BrynasPortalen Fiasko Sverige... 🙁

Brynäs IF

Brynas Dubbla hemmamatcher i SHL och nya bortaturné i SDHL. Veckans schema är här - nu kör vi! 🎟️ Biljett till hemmamatch… https://t.co/17GYYCgZ63
21mreplyretweetfavorite
Brynas Vintern håller hårt i oss, passa på att värma dig med lunch i Monitor ERP Arena den här veckan. 🕛 Öppettider: mån-… https://t.co/vdc6Z10ibh
2hreplyretweetfavorite
Brynas 🏒 Palve driver från egen zon 🏒 Genoway lägger upp ✅ Olesen siktar rätt På tisdag kommer nästa chans att se Brynäs… https://t.co/28j0eRZRBC
17hreplyretweetfavorite
Brynas ✅Två matcher i helgen. ✅Två mål. ✅Två assist. Vår nummer nio. https://t.co/r0Y2xH6ryS
18hreplyretweetfavorite
Brynas 🎵Åh finns inget härligare än att vara brynäsare 🎵 🤩Vi vinner seriefinalen mot Luleå med 3-1 och avslutar helgen på… https://t.co/Vpu8xmwWRS
18hreplyretweetfavorite